Sanal Sınıf Nedir?
Sanal sınıf aslında, bildiğimiz “eğitmen eşliğinde sınıf eğitimleri”nin çevrimiçi (online) olarak internet üzerinden verilmesini sağlayan ortamlara verilen addır. Uzaktan eğitim sisteminin çok önemli bir bileşeni haline gelmiş olmakla beraber sadece eğitim odaklı kullanılmamaktadırlar.
Sanal sınıf programları uzaktan eğitim, seminer verme, etkileşimli laboratuvar uygulamaları, simülasyonlar (benzetim), çeşitli yazılımların tanıtımları, video konferans, çevrimiçi danışmanlık gibi çok farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Bu tip programlarla katılımcının ve sunumu yapacak eğitimci/yöneticinin sadece internete bağlı olarak, 7*24 ve dünyanın her yerinden aynı anda ve/veya farklı zamanlarda oturum yapmaları olasıdır.
Sanal Sınıf Uygulamaları Günlük Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırıyor?
Diyelim ki ertesi gün bir eğitim alacaksınız. Eğitiminiz şirket dışında ve en az 2-3 saatlik bir yol aldıktan sonra ulaşabiliyorsunuz; ayrıca sizi firmanızda bekleyen bir sürü de işiniz var. Ya da sunum yapacağınız çok önemli bir toplantınıza şehir dışından insanların da katılımı çok önemli. Bunu sağlamanın yolunu bulamadınız. Belki de yabancı ortaklarınızla bir video konferans görüşmesi yapmak istiyorsunuz, ancak sistem kiralamak için çok zahmetli, satın almak içinse çok pahalı geliyor.
O halde:
- İnsan hatalarını minimuma indiren, etkileşimli ve eğlenceli bir eğitim ortamı sağlayan,
- Seyahat masrafı, trafik derdi yaratmayan, yolda bırakmayan, ayrıca size büyük ölçüde zaman kazandıran,
- Pahalı video konferans sistemlerine göre çok uygun maliyet ve daha az teknik donanım gerektiren,
- Günlük iş ve özel yaşamınızda zaman yönetimi yapmanızı sağlayan,
- “Çok zor olacak” diye düşündüğünüz şirket içindeki yeni yazılım ya da uygulama tanıtımlarınızı, çok basit sunumlar ve simülasyonlarla, aynı anda yüzlerce kullanıcıya aktarabilen,
Daha odaklanmış grup ve konularla, yükse oranda katılımın sağlandığı eğitim yapma olanağına sahip olacağınız bir sistem kullanmak istemez misiniz?
Tüm bunlar ve daha fazlası “sanal sınıf – virtual classroom” uygulamalarında bulunabiliyor.
Dünyadaki Uygulamalar
Pek çok dünya devi yazılım firması, Microsoft, BEA, SAP gibi, sattıkları ürünlerin tanıtımlarını, desteklerini sanal sınıf uygulamaları kullanarak vermekteler. Hatta kendi sanal sınıf uygulamalarını geliştirerek, müşterilerinin anında erişebilecekleri çevrimiçi destek merkezleri kurmaktalar.
Amerikan, Çin, İngiliz vb. üniversitelerinde pek çok uzaktan eğitim programının en önemli destekleyici unsurları artık sanal sınıf uygulamaları olmuştur. Amerikan MIT üniversitesinde yapılan uzaktan eğitim çalışmalarında kendi kendine öğrenim sınıflarında %70’lere varan devamsızlıklar, sanal sınıf uygulamalarının devreye alınması ve eğitimci kontrolünün sağlanması ile hızlı biçimde düşmüştür.
Global ticaretin önemli özellikleri haline gelen hızlı karar alarak global çapta uygulama, internetten alışveriş yapma, yabancı ortaklıklar kurma ve sürekli görüşme yapma gibi işlevleri destekleyici olarak farklı bir alternatif oluşturan sanal sınıf
Sanal Sınıf Perculus
platformları (video konferans, tele konferans sistemlerine göre), gece-gündüz dünyanın her yerinden insanların, belli bir konuda, etkileşimli olarak verimli toplantılar, oturumlar, tanıtımlar yapmalarına olanak vermektedir.
Türkiye’deki Uygulamalar
Ülkemizde henüz tam anlamıyla yerini bulamayan sanal sınıf uygulamaları, ilk örneklerini tahmin edileceği üzere öncü bazı üniversitelerin uzaktan eğitim -öğrenim programlarında kullanılmıştır. Özellikle iş yönetimi yüksek lisans (MBA) ya da sürekli eğitim merkezlerindeki yetişkin eğitimleri gibi alanlarda (Bilgi Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi vb.) kullanılan sanal sınıf ortamları, farklı yaklaşımlarla dil eğitimi veren öncü kurumların (EF Dil Okulları vb.) “sanal konuşma sınıfları” oluşturmalarına olanak vermiştir. Bu tip uygulamalar aslında dünya üzerinde de kendi alanlarındaki ilk örneklerdendir.
Her yıl milyonlarca lise öğrencisinin hem umut hem de hayal kırıklığı olan ÖSS sınavlarına hazırlık süreçlerine de giren sanal sınıflar, dershanelerin öğrenci kapma yarışında keşfettikleri farklı yaklaşımlardandır.
Öncelikle öğrenci ve öğretmenlerin, işlenen derslerle ilgili soru-cevap seansları Microsoft’un MSN Messenger programı yardımıyla sohbet (chat) ortamında yapılmaya başlanmış (Ekol Dershaneleri, Final Dershaneleri), kimi dershaneler bu teknolojik değişimi daha da öteye götürerek, bazı derslerin işlenmesini özel sanal sınıf programlarıyla yapmaya başlamışlardır.
Henüz kurumsal olarak keşfedilmeyi bekleyen sanal sınıf uygulamaları, ülkemizdeki internet hızları ve maliyetleri düşünüldüğünde video konferans sistemlerine çok iyi bir alternatif oluşturmaktadır.
Kurumsal faydalarıı özetleyecek olursak:
- Şehirlerarası, milletlerarası toplantı ve eğitim yapabilme,
- Toplantıları kaydederek katılamayanların izlemelerini sağlama,
- Anında test-anket yaparak tartışılan konuyla ilgili görüş toplama,
- Firmaların bilgi işlem servislerinin yeni kullanmaya başladıkları yazılım, uygulama ya da sistemlerin tanıtımlarının aynı anda tüm firma katılımcılarına yapması,
- Katılımcıların programları sanal sınıf uygulaması üzerinden denemeleri
- Yüksek oranda katılım ve tartışma ortamı sağlanarak mesela firmanın insan kaynakları politikalarını geliştirmesine yardımcı olması,
- Çalışan mutluluğuna önem veren firmalarda personel tarafından merak edilen konularda çevrimiçi (online) danışmanlık verilmesi,
- Konu uzmanlarıyla soru-cevap oturumları düzenlenmesi
- Tüm bunlar için sadece ister evde, ister işyerinde bir bilgisayar ve internet bağlantısının yeterli olması.
Ülkemizde internet altyapısının gelişmesi ve kullanıcı sayısının artmasına paralel olarak, sanal sınıf uygulamaları gibi yeni yöntemler ve teknolojiler toplum hayatında kısa sürede yerlerini bulacaklardır.
Yararlanılan Kaynaklar:
- Eğitimde Sanal Sınıf Uygulaması Ve Sonuçları: Doç. Dr. Şule Özmen – Marmara Üniversitesi – İ.İ.B.F.
- İngilizce İşletme Bölümü
- Virtual Classroom – A Learning Tool Of Prowess – Vishwanath Shankar
- Virtual Classroom Starter Guide – By Bob Maiden
- BEA Education Services
Comments are closed.