E-Öğrenme 'nin türlerinden biri olan web tabanlı eğitimler teknolojiye dayanır. Web tabanlı eğitimleri tasarlayanlar, yapacakları eğitimlerde hangi teknolojileri kullanacaklarını, hedeflerinin ve limitlerinin neler olacağına doğru şekilde karar vermelidirler. Bu özellikle ayrı takımlar tarafından çalışılarak yapılan projelerde daha önemlidir.
Eğitimi hangi tarayıcıda yayınlayacağımıza karar vermemiz gerekir. E-Öğrenme çalışmaları yaparken bir iki farklı tarayıcı – farklı marka olmasında fayda vardır – kullanmalıyız. Eğer seçtiğimiz tarayıcıda HTML’in bütün özellikleri sağlanıyorsa sorun yaratmayacağı en azından kullanım sıklığı sebebiyle ek birtakım gereksinime ihtiyaç duymayacaktır. Eğer özelliklerin bazıları sağlanıp bazıları sağlanmıyorsa (hata vermesi değil) önemsiz birtakım uygulamayı bu platformlarda kullanabiliriz.
Eğer geliştirdiğiniz e-öğrenme içerikleri özelliklerden bazıları hata oluşmasına neden oluyorsa ya bu özelliği kullanmamalıyız ya da bu tarayıcıda da kullanılabilecek bir versiyon hazırlamalıyız.
Çeşitli yamalarla eski versiyon üzerinde çalışmaktansa yeni bir versiyon oluşturmak daha mantıklıdır.
Şimdi gelin farklı açılardan web tabanlı eğitim tasarlamanın inceliklerine değinelim.
E-Öğrenme İçeriklerinde Dosya Formatları
Her dosya formatı her tarayıcı tarafından desteklenmeyebilir. Kullanıcıların güvenli bir şekilde girip kullanabilmeleri için araçları doğru seçmeliyiz. Böylece araçlar da bir kısıtlamaya gidecektir. Yaygın kullanılan dosya formatlarının tercih edilmesi ile olabildiğince çok kişi en az seviyede eklenti yükleyerek çalışmaları görüntüleyebilir.
Öncelikle eklentiye ihtiyaç duymadan çalışan formatlarla başlanmalıdır. Direk olarak tarayıcı tarafından görüntülenen formatlarla başlamak seçtiğimiz tarayıcı markasına bağlıdır. Eğer farklı türde dosya formatları tercih edilmiş ise bağımsız platformlar düşünülmelidir. Tarayıcıya ve sisteme bağlı olmadan ve küçük boyutlarda indirilerek kullanılacak formatların ya çoğu tarayıcıların çoğu tarafından destekleniyordur ya da internette çok basit aramalarla elde edilebilirler.
Bunlardan belki de en önemlisi lisans gereksinimlerinin giderilmesidir. Popüler masaüstü uygulamalar da yine tercih sürecinde göz önünde bulundurulması gereken unsurlardandır. Örneğin bir kullanıcı işletim sistemi olarak Microsoft ürünü kullanıyorsa uygulama gereksinimleri için Office tasarımları tercih edilebilir.
Güvenliği test edilmiş formatları kullanmak da çalışmalarımızda profesyonel olduğumuzun bir göstergesi sayılabilir. Örneğin makro taşımayan bir MS Word dosyası, taşıyanından daha güvenlidir. Dosya boyutlarının limitlerinin de belirlenmesi önemli bir detaydır.
Son olarak herkesin yüksek hızda internet erişiminin olmadığı düşünülmeli bu sebeple dosya boyutları, genel geçer bir internet erişim hızının zorlanmadan indirebileceği / yükleyebileceği boyuta getirilmelidir.
Devam edecek…
Comments are closed.